Mannoproteiny jako hlavní činitel plnosti a potenciálu vína
Mannoproteiny jsou přírodní složky buněčných stěn kvasinek, které se uvolňují už během alkoholového kvašení z aktivních kvasinek do vína. Ležení na jemných kalech způsobuje další uvolňování mannoproteinů díky autolýze odumřelých kvasinkových buněk. Tím se lépe zapracuje vzniklý alkohol, vína budou harmoničtější a získají na komplexnosti. Přečíst
Prokvášení destilátů – kvasinky pro výrobu destilátů
Čistá kultura kvasinek se pro alkoholové kvašení selektuje podle pravidel stejně jako kvasinky na víno a díky cílené adaptaci jsou zvyklé na vyšší obsah alkoholu. Všechny kvasinky firmy Erbslöh prokváší v odpovídajících kvasných nádobách min. na 12 % objem. alkoholu, zvláště výkonné kvasinky, jako např. Spiriferm Arom, dokáží při kvalitní výživě dokvasit také na 15% objem. alkoholu a více. Přečíst
Zpracování jádrového ovoce na destiláty
K výrobě tohoto alkoholu poslouží především jablka a moštové hrušky. Pravé pálenky se vyrábějí z čistých odrůd jablek (např. Golden Delicious) nebo hrušek (Williams Christ), kdoule slouží jako surovina pro speciality. Regionálně se destiluje také jablečný a hruškový mošt. Přečíst
Zpracování hroznů a matolin k výrobě destilátů
Zatímco hroznové matoliny k výrobě brandy (jako grapa) jsou ve vinařském kraji již dlouho známé jako „využití zbytků“, u hroznového brandy z překvašeného rmutu se jedná o relativně nový produkt. Oblíbené jsou především destiláty z buketních odrůd jako z muškátu nebo tramínu. Přečíst
Role enzymů při výrobě destilátu
Enzymy jsou proteiny (bílkoviny), které svou strukturou působí jako tzv. biokatalyzátory. Tato zvláštní vlastnost zajišťuje, že se urychlí určité biochemické reakce, resp. mohou probíhat. Bez enzymů nemůže fungovat látková výměna nebo trávící procesy. Přečíst
Dubové alternativy
V současné době se při výrobě vín velmi často uplatňují různé dubové alternativy, které částečně nahrazují tradiční ležení vína v dřevěném sudu, jako jsou dubové čipsy, kostky, prkna a podobně. Pomocí těchto alternativ je možné dosáhnout velmi různorodých účinků na vaše vína. Přečíst