Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Ošetření hroznů a moštů

Ošetření hroznů a moštů

Z prvních důležitých postupů při výrobě vína je správné ošetření hroznů a odkalení. Samozřejmě to  závisí na daném ročníku. Měli bychom docílit co nejkvalitnější hrozny z vinic, aby nebyli poškozené a napadené houbovými chorobami.

První cíl je ošetřit hrozny. Musíme si uvědomit na jaký druh a typ vína chceme hrozny, mošt ošetřit (tichá vína, šumivá vína, surlie) U vín z kterých budeme vyrábět šumivá vína pomocí druhotného kvašení v lahvi si musíme dávat pozor na dávku síry, jak na hrozny, tak aji později do moštu a do vína. Dávka u těchto vin nesmí být veliká optimálně by měla být 60-70 mg/l celkové síry, aby nám začalo  probíhat druhotné kvašení.

Ošetření hroznů pomocí Kadifitu, VinProtect, Solution Sulfureuse P 18.

Kadifit – jedná se o čistý pyrosulfid draselný, který je v krystalické formě. Působí jako ochrana oxidační, tak také mikrobiologická. Používá se na hrozny, rmut, mošt, víno, dávkování na hrozny je 5g/100 kgl (odpovídá 25 mg/l líry), použití se provádí tak, že posypeme hroznu v přímové násypka po celé ploše.

VinProtect – je přípravek složený ze siřičitanu draselného (K2S2O5), vitamínu C (L+ kyselina askorbová a oenologického taninu vysoké čistoty. Působí jako rozsáhlá ochrana před oxidací a nežádoucími mikroorganizmy. VinProtect také chrání aromatický potenciál při zpracování hroznů. Používá se na hrozny, rmut a mošt. Na hrozny ho můžeme používat do přímové násypky 10g/100 kg (odpovídá 25 mg/l síry), nebo můžeme používat přímo do přepravních vleček, když je velká doba mezi dopravou z vinohradu a zpracováním, aby se zabránilo oxidací a nežádoucích látek.

Solution Sulfureuse P 18 – je vodní roztok siřičitanu draselného, který chrání rmut, nebo mošt před oxidací  a k potlačení nežádoucích mikroorganismů. Velká výhoda je, že je v kapalné formě. Dávkování přímo do přímové násypky 5,5 ml/100 kg (odpovídá přidáním síry o 10 mg/l).  Většinou se tenhle produkt kombinuje s VinProtectem (do násypky přímové se přidá 11 ml/100 kg Solution Sulfureuse P 18 a pod lis, jak vylisujeme prvních pár litru přidáme VinProtect 10g/100 kg).

Ošetření moštu pomocí Seporitu PORE-TEC, Most-Reinu PORE-TEC, CarboTec GE, Mostgelatine CF, OenoPur

Seporit PORE-TEC – je granulovaný moštový bentonit. Cílem ošetření je čistá fermentace a stabilizace bílkovin ve fázi moštu. Dávkování je 100 – 200 g/hl. Doporučená dávka v případě že jsou hrozny zdravé je v rozmezí 120 – 150 g/hl. U hroznů, které jsou poškozené tak použijeme před Seporitem Granucol GE (dávka Granucolu GE je na 1% poškozených hroznů 1g/hl). Aplikujeme tak, že před přidáním Seporitu do moštu ho necháme nabobtnat 3-6 hodin ve vodě. Kombinujeme s Mostgelatine CF, nebo OenoPur

Most-Rein PORE-TEC – je granulovaný bentonit a aktivní uhlí pro ošetření rmutu a moštu. Používá se převážně na poškozené hrozny. Slouží k odstranění zbytků postřiků. Dávkování 150 – 250 g/hl. při větším poškození jak 15% kombinujeme s Granucolem GE. Aplikujeme tak, že před přidáním Most-Reinu PORE-TEC do moštu ho necháme chvilku nabobtnat. Kombinujeme s Mostgelatine CF, nebo OenoPur.

CarboTec GE – je speciální adsorpční granulát pro čisté mošty. Postará se o rychlou a k aroma šetrnou adsorpci rušivých látek v moštu hroznovém.  Dávkování 50-200 g/hl dle poškozených hroznů. Aplikovat můžeme jak na rmut, že ho posypem, nebo necháme chvilku aktivovat ve vodě a aplikujeme do moštu.

Mostgelatine CF – je kapalný bezkaseinový přípravek z želatiny, vyziny a PVPP k ošetření rmutů a moštů. Způsobuje redukci celkových polyfenolů a podporuje sedimentaci. Teplota moštu by neměla být menší jak 15 stupňů celsia. Dávkování 50 – 200 ml/hl. Aplikujeme do moštu po vylisování. Většinou ho kombinujeme s moštovým bentonitem a to tak, že prvně přidáme bentonit a po 15 minutách přidáme Mostgelatinu CF.

OenoPur – je práškový  přípravek k preventivnímu ošetření moštu. Obsahuje vysoce čistou celulózu,

PVPP, želatinu a minerálních absorbentů. Odstraňuje polyfenoly již ve stadiu moštu. Dávkováni 30 – 100 g/hl. Aplikujeme do moštu po vylisování. Většinou ho kombinujeme s moštovým bentonitem a to tak, že prvně přidáme bentonit a po 15 minutách přidáme OenoPur.

Kombinace přípravků na ošetření hroznů a moštu a dávkování u zdravých hroznů

Solution Sulfureuse P 18 –  11 ml/100 kg na hrozny do přímové násypky

VinProtect –  10 g/100 kg pod lis

Seporit – 120 – 130 g/hl

Mostgelatine CF – 100 g/hl, nebo OenoPur – 50 g/hl

Kombinace přípravků na ošetření hroznů a moštu a dávkování u poškozených hroznů

Kadifit – 5 g/100 kg – do přímové násypky

VinProtect – 5 g/hl pod lis

Most-Rein PORE-TEC – 200 g/hl, nebo CarboTec GE – 150 g/hl

Mostgelatine CF – 150 g/hl, nebo OenoPur – 70 g/hl

Mohlo by Vás také zajímat

31. srpna 2017, Marína Opltová

Mannoproteiny jako hlavní činitel plnosti a potenciálu vína

Mannoproteiny jsou přírodní složky buněčných stěn kvasinek, které se uvolňují už během alkoholového kvašení z aktivních kvasinek do vína. Ležení na jemných kalech způsobuje další uvolňování mannoproteinů díky autolýze odumřelých kvasinkových buněk. Tím se lépe zapracuje vzniklý alkohol, vína budou harmoničtější a získají na komplexnosti. Přečíst

17. února 2021, Marína Opltová

Záklopky BT-Watzke

Rakouská firma BT-Watzke byla založena roku 1892. Jako jediná na světě vyrábí kompletní sortiment záklopek včetně šroubových uzávěrů na jednom místě. Díky tomu jsou pracovníci schopni vyrobit kapsle na přání zákazníka v rozmanitých barvách, atypických velikostech a různých designech. Přečíst