Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Nové kvasinky Erbslöh Oenoferm LA-HOG F3

Nové kvasinky Erbslöh Oenoferm LA-HOG F3

Pro ovocnější a harmoničtější víno, pocit plnosti v ústech a nižší alkohol.

Pokud jde o vinařství, tak stále se zvyšující teplota způsobuje, že hrozny mají vyšší obsah cukru a mají tak po fermentaci vyšší obsah alkoholu. Tato vína jsou příliš těžká a alkoholická. Stávající kvasinky plně fermentují cukr v hroznech, což vede k vysokému obsahu alkoholu. Víno je ohnivé a vůně je alkoholem maskována.

Z výše uvedených důvodů byl nutný nový přístup při vývoji kvasinek, aby vzniklo méně alkoholu pro produkci frešových vín. To bylo dosaženo cíleným výběrem inovativních kvasinek Oenoferm LA-HOG F3. Název LA-HOG znamená „Low Alcohol – High Osmolarity Glycerol“ (méně alkoholu – více glycerolu). Aromatický profil splňuje očekávání zákazníků na produkci moderních lehkých vín.

Erbslöh LA-HOG – zlepšuje pocit v ústech, vytváří méně alkoholu a bohatší aroma!

Oenoferm LA-HOG F3 jsou GMO – free kvasinky pro výrobu červených a bílých vin. Vytváří poměrně méně alkoholu, ale nadprůměrně více glycerolu ve srovnání s jinými kvasinkami. Přidáním povinné výživy optimalizuje absorpci cukru, metabolizmus a tvorbu aroma.

VitaDriveF3 se používá k rehydrataci. Komplexní výživa VitafermUltra F3 poskytuje základ pro mošt. Různé dávky VitamonLiquid se dávají v závislosti na moštu (bílé, nebo červené).

Výhody Erbslöh LA-C pomocí Oenoferm LA-HOG F3

  • Nadprůměrná tvorba glycerinu zlepšuje plnost v ústech.
  • Obsah alkoholu se snižuje až o 1%.
  • Tvorba ovocného aroma.
  • Velmi vysoká fermentační síla.

Teplotní pásma, zdroj Erbslöh Geisenheim AG

Co dělá glycerin?

Vyšší peodukce glycerinu a nižší produkce alkoholu vytváří další výhody při harmonizaci. Nadměrné množství alkoholu je sníženo a astringentní tóny se vyhladí. Vyšší obsah glycerinu dává vínu více těla a měkkosti na patře. Vyšší obsah glycerinu potlačuje drsný pocit hořčin. Má pozitivní vliv na celkové vnímání vůní. Vůně 3-methyl-butylacetatu (vůně zralých hrušek a banánů) a ethyl hexanoate (vyzrálá jablka a aroma tmavého bobulového ovoce) jsou zdůrazněny zejména v rozmezí 10 – 15 g/l glycerinu.

Koncept Erbslöh LA-C lze použít pro všechny odrůdy hroznů. Zvyšuje intenzitu vůně a zlepšuje pocit v ústech u bílých i červených vín. Snížením obsahu alkoholu a vyvážením vína je dle současného trendu životního stylu – lehké ovocné víno s mírným obsahem alkoholu, s intenzivní vůní a plným tělem. Tato vína jsou ideálním partnerem do cuvée.

Doporučujeme použít pro partnerské víno následující kvasinky:

  • Oenoferm X-treme F3
  • Oenoferm X-thiol F3
  • Oenoferm PinoType F3
  • Oenoferm Color F3
  • Oenoferm Be-Red F3

Použití Oenoferm LA-HOG

Díky robustnosti kvasinek je možná fermentace při nízkých teplotách. Použité hrozny by měli být zdravé. Při napadení hroznů plísněmi, je potřebné přeléčit surovinu preparátem CarboTec GE.Obecně doporučená dávka kvasinek je 30 – 40 g/hl pro optimální výsledek. V náročných podmínkách musí být dávkování upraveno na 50 g/hl. Rychlý nástup fermentace je velmi důležitý pro úspěšné snížení obsahu alkoholu a zvýšení tvorby glycerolu. Pro Erbslöh LA-C potřebujete speciální kvasnice Oenoferm LA-HOG a třídílný koncept živin (VitaDrive F3, VitaFerm Ultra F3 a Vitamon Liquid). VitaDrive pomáhá kvasinkám během rehydratace optimálně se přizpůsobit podmínkám a technologii. Poskytuje důležitou zásobu vitamínů, sterolů a nenasycených mastných kyselin během reprodukce kvasinek. Měla by být zvýrazněna dostupnost aminokyselin (A skupiny) s vyvážeností všech složek.

Metabolická dráha kvasinky, zdroj: Erbslöh Geisenheim AG

Erbslöh LA-C koncept

Kromě silně fermentujících kvasinek Oenoferm LA-HOG jsou důležité speciální nutriaty Erbsloh LA-C, které jsou speciálně navrženy pro správné snížení alkoholu a zvýšení glycerolu. Kompletní výživa VitaFerm Ultra F3 zajišťuje jistou a úspěšnou fermentaci. Doplňuje účinek VitaDrive F3 a dodává dusíkaté látky během fermentace. Aromaprofil splňuje očekávání dnešních zákazníků a umožňuje vyrábět moderní lehké víno. Přidání výživy Vitamon Liquid podporuje ovocné a dlouhotrvající aroma. Doporučené množství musí být přidáváno postupně. Přípravek je kapalný, což usnadňuje denní přidávání. Řešení bez pevných částic zabraňuje uvolňování CO₂ a vede k rychlé dostupnosti dusíku a Vitabínu B1.

Bílá vína Červená vína
Aktivátor a výživa VitaDrive F3 30 – 40 g/hl
Vitaferm Ultra F3:
1.-5. den 30 ml/hl;
6.den 20 ml/hl;
další dny 15 ml/hl (v závislosti na průběhu fermentace)
VitaDrive F3 30 – 40 g/hl
Vitaferm Ultra F3:
1.-4. den 20 ml/hl;
další dny 15 ml/hl (v závislosti na průběhu fermentace)
Doporučená teplota fermentace 15 – 18 (20) ⁰C 25 – 33 ⁰C

Zdroje: Erbslöh Geisenheim AG

Mohlo by Vás také zajímat

13. července 2020, Marína Opltová

OenoGuide – kompletní portfolia Erbslöh na exportních trzích.

OenoGuide katalog obsahuje technologická doporučení a využití široké palety produktů firmy Erbslöh Geisenheim GmbH souvisejících s výrobou vína. Přečíst

19. června 2020, Marína Opltová

Technologie pro vinařství? Bucher Vaslin!

Firma PRONECO, s. r. o. si vybrala jako svého partnera v oblasti technologického zařízení vinařských provozů firmu Bucher Vaslin, jedničku ve vinařských technologiích v celosvětovém měřítku. Spolupráce trvá již více než 30 let. Firma PRONECO, s. r. o. nabízí produkty Bucher Vaslin šité na míru jednotlivým požadavkům zákazníka. Samozřejmostí je záruční a provozní servis našimi techniky, vyškolenými přímo u výrobce. Přečíst