Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Odkyselování moštu / vína

Odkyselování moštu / vína

Jednoduché odkyselování

Při jednoduchém odkyselené vína se z vína odstraní pouze kyselina vinná (KV), ne kyselina jablečná (KJ). Nedoporučuje se pro to snižování kyselin jednoduchým odkyselováním o více než 1 g/l KV. Pokud ve víně nezůstane méně než 0,5 – 1 g/l KV hrozí ve víně zemitá chuť. Na vysrážení 1 g/l kyselin je nutné 0,67 g/l přípravku Kalinat.

Podvojné odkyselování

Tvorba krystalů podvojné soli je možná pouze v případě, že pH moštu, nebo vína je vyšší, než 4,5. Pro úspěšné podvojné odkyselení jsou důležité tři podmínky:

  1. Mošt/víno se přidává na přípravek na odkyselení, ne odkyselovací přípravek na mošt/víno. Aby se vytvořila podvojná sůl, je nutné víno míchat alespoň 30 minut.
  2. Mícháme, dokud je uvolňovaný oxid uhličitý – tvorba pěny.
  3. Je nutné postupovat rychle, jinak hrozí, že při práci klesne pH pod 4,5 a nebude se tudíž vytvářet podvojná sůl.

Charakteristiky přípravků pro odkyselení Erbslöh:

Podvojné odkyselování s Neoanticidem Doplněné podvojné odkyselování s Malicidem Jednoduché odkyselování s Kalinatem
Celkové kyseliny nad 12 g / l Homogenní směs kyseliny vinné a speciální podvojné soli Odkyselování do 3 g/l
67 g Neonacid na 100 l vína sníží obsah kyselin o 1 g/l Možné používat i ve velmi kyselém prostředí 67 g Kalinat na 100 l vína sníží obsah kyselin o 1 g/l
Redukce kyseliny vinné i jablečné Odstranění vysokého obsahu kyselin Aplikace za stálého míchání
Možné silnější odkyselení Bez zvyšování obsahu vápníku Zachovává ovocnost ve víně
Neonacid se rozmíchá ve vodě Bez ohledu na obsah kyselin ve víně Pozor na silnou tvorbu pěny
Aplikace do odkyseleného vína za stálého míchání Možný přídavek Neoaticidu do oddělovaného vína Titrací je možné hned měřit zbytek kyselin
Aplikaci dělat postupně, aby mohl unikat vznikající CO2 Rychlé vysrážení krystalů se dá udělat s Kali-contaktem

Stanovení oddělené části moštu/vína a dávky Neoanticid-u při podvojném odkyselení:

  1. Změření obsahu celkových kyselin v odkyselovaném moštu/víně
  2. Rozhodnutí požadované hodnoty zbytku kyselin
  3. Aktuální obsah kyselin vyhledat v zeleném řádku tabulky
  4. Požadovanou hodnotu celkových kyselin najdete v prvním svislém sloupci
  5. V průsečíku potom vyhledejte hodnotu oddělovaného vína (TM) v litrech a dávku Neoanticidu
    (NA) v kg na 1000 litrů celkového odkyselovaného vína.

1. Do dostatečně velké nádoby nasypte potřebné množství Naoaticidu a rozpusťte jej v malém množství moštu / vína.

2. Přidávejte postupně oddělovanou část moštu/vína. Operace by měla probíhat cca 30 minut. Je nutné víno míchat dokud   se uvolňuje oxid uhličitý.

3. Doplněné podvojné odkyselení V případě, že se netvoří pěna a CO2 je potřebné nasypat vypočítanou dávku Malicid-u do odděleného moštu/vína. Malicid se aplikuje přímo bez rozpouštění za stálého míchání.

4. Vytvořené krystaly je ideální oddělit filtrací (křemelinová, kalolis, vakuový rotační filtr).

5. Postupně přidejte neodkyselenou část vína. Scelené víno promíchejte.

Zdroje: Erbslöh Geisenheim AG

Mohlo by Vás také zajímat

31. srpna 2017, Ing. Radek Žouželka

Mannoproteiny jako hlavní činitel plnosti a potenciálu vína

Mannoproteiny jsou přírodní složky buněčných stěn kvasinek, které se uvolňují už během alkoholového kvašení z aktivních kvasinek do vína. Ležení na jemných kalech způsobuje další uvolňování mannoproteinů díky autolýze odumřelých kvasinkových buněk. Tím se lépe zapracuje vzniklý alkohol, vína budou harmoničtější a získají na komplexnosti. Přečíst

3. září 2017, Admin

Ošetření hroznů a moštů

Z prvních důležitých postupů při výrobě vína je správné ošetření hroznů a odkalení. Samozřejmě to závisí na daném ročníku. Měli bychom docílit co nejkvalitnější hrozny z vinic, aby nebyli poškozené a napadené houbovými chorobami. Přečíst