Jednoduché odkyselování
Při jednoduchém odkyselené vína se z vína odstraní pouze kyselina vinná (KV), ne kyselina jablečná (KJ). Nedoporučuje se pro to snižování kyselin jednoduchým odkyselováním o více než 1 g/l KV. Pokud ve víně nezůstane méně než 0,5 – 1 g/l KV hrozí ve víně zemitá chuť. Na vysrážení 1 g/l kyselin je nutné 0,67 g/l přípravku Kalinat.
Podvojné odkyselování
Tvorba krystalů podvojné soli je možná pouze v případě, že pH moštu, nebo vína je vyšší, než 4,5. Pro úspěšné podvojné odkyselení jsou důležité tři podmínky:
- Mošt/víno se přidává na přípravek na odkyselení, ne odkyselovací přípravek na mošt/víno. Aby se vytvořila podvojná sůl, je nutné víno míchat alespoň 30 minut.
- Mícháme, dokud je uvolňovaný oxid uhličitý – tvorba pěny.
- Je nutné postupovat rychle, jinak hrozí, že při práci klesne pH pod 4,5 a nebude se tudíž vytvářet podvojná sůl.
Charakteristiky přípravků pro odkyselení Erbslöh:
Podvojné odkyselování s Neoanticidem | Doplněné podvojné odkyselování s Malicidem | Jednoduché odkyselování s Kalinatem |
Celkové kyseliny nad 12 g / l | Homogenní směs kyseliny vinné a speciální podvojné soli | Odkyselování do 3 g/l |
67 g Neonacid na 100 l vína sníží obsah kyselin o 1 g/l | Možné používat i ve velmi kyselém prostředí | 67 g Kalinat na 100 l vína sníží obsah kyselin o 1 g/l |
Redukce kyseliny vinné i jablečné | Odstranění vysokého obsahu kyselin | Aplikace za stálého míchání |
Možné silnější odkyselení | Bez zvyšování obsahu vápníku | Zachovává ovocnost ve víně |
Neonacid se rozmíchá ve vodě | Bez ohledu na obsah kyselin ve víně | Pozor na silnou tvorbu pěny |
Aplikace do odkyseleného vína za stálého míchání | Možný přídavek Neoaticidu do oddělovaného vína | Titrací je možné hned měřit zbytek kyselin |
Aplikaci dělat postupně, aby mohl unikat vznikající CO2 | Rychlé vysrážení krystalů se dá udělat s Kali-contaktem |
Stanovení oddělené části moštu/vína a dávky Neoanticid-u při podvojném odkyselení:
- Změření obsahu celkových kyselin v odkyselovaném moštu/víně
- Rozhodnutí požadované hodnoty zbytku kyselin
- Aktuální obsah kyselin vyhledat v zeleném řádku tabulky
- Požadovanou hodnotu celkových kyselin najdete v prvním svislém sloupci
- V průsečíku potom vyhledejte hodnotu oddělovaného vína (TM) v litrech a dávku Neoanticidu
(NA) v kg na 1000 litrů celkového odkyselovaného vína.
1. Do dostatečně velké nádoby nasypte potřebné množství Naoaticidu a rozpusťte jej v malém množství moštu / vína.
2. Přidávejte postupně oddělovanou část moštu/vína. Operace by měla probíhat cca 30 minut. Je nutné víno míchat dokud se uvolňuje oxid uhličitý.
3. Doplněné podvojné odkyselení V případě, že se netvoří pěna a CO2 je potřebné nasypat vypočítanou dávku Malicid-u do odděleného moštu/vína. Malicid se aplikuje přímo bez rozpouštění za stálého míchání.
4. Vytvořené krystaly je ideální oddělit filtrací (křemelinová, kalolis, vakuový rotační filtr).
5. Postupně přidejte neodkyselenou část vína. Scelené víno promíchejte.
Zdroje: Erbslöh Geisenheim AG