Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

e.Staves dubové dřevo (desky)

e.Staves dubové dřevo (desky)

V posledních letech začalo být používání dubového dřeva ve vinařství mnohem rozmanitější a komplexnější. Po často nevyvážené chuti vín z devadesátých let, dnes rozumíme vlivu dubového dřeva na víno daleko lépe. Existuje mnoho možností využití dřeva, od čerstvě vypálených nových sudů po čipsy bez ožehu.

e.Staves je nově v sortimentu Erbslöhu.

E.Staves produkty jsou vyrobeny z francouzského dubu a musí splňovat stejné nároky na kvalitu jako dýhy na klasické sudy. Na rozdíl od výroby sudů, u e.Staves chybí výrobní kroky jako tvarování a ohýbání, díky čemuž se sníží náklady a s nimi i cena.

Obr. 1: Úpravy nutné k vytvoření barelové desky. U produktu e.Staves to není vyžadováno, což snižuje cenu, aniž by došlo ke snížení kvality dubu.

e.Staves jsou vhodné jak pro bílá, růžová, tak i červená vína. Jejich síla spočívá v pomalém postupném uvolňování senzorických vjemů během kontaktu s vínem. Extrakce ze silnějších kusů dřeva je mnohem pomalejší než u chipsů, což má za výsledek komplexnější vína.

Studie 1: Desky vedou ke komplexnějším a rozmanitějším vínům než čipsy. Vína se vyvíjejí po delší dobu.

Jelikož e.Staves produkuje desky o různé intenzitě toustování, je jednoduché najít ten pravý typ pro jakékoliv víno. Vliv dřeva na víno může být kontrolován naprosto přesně dávkou a kontaktní dobou ve víně.

V mnoha ohledech jsou desky od e.Staves mnohem šetrnější k životnímu prostředí než sudy, počínaje jejich výrobou, kdy není potřeba tolik dřeva na srovnatelný objem vína, a konče jejich údržbou, která snižuje spotřebu vody.Obr. 2: Od jemných po výkonné nabízí e.Staves širokou škálu možností

Po smyslové stránce e.Staves stabilizuje barvu a hraje zásadní roli při vyvážení taninů. V neposlední řadě zvyšuje komplexnost vín.

Obr. 3: Typické aromatické spektrum pro e.Staves v závislosti na typu opékání

Použitím e.Staves lze dosáhnout jasného rozlišení úrovní kvality s celkovou zvýšenou přidanou hodnotou.

Různé stupně opékání lze kombinovat, a to i v jedné nádrži. To umožňuje velmi výraznou vinifikaci podle vína, stylu a ročníku.

Mohlo by Vás také zajímat

31. srpna 2017, Marína Opltová

Stabilizace bílých vín před lahvováním

V dnešní době požadují zákazníci aby víno v lahvi bylo vždy v prvotřídní kvalitě bez jakýchkoliv zákalů, či usazenin na dně lahve. Je nutné si uvědomit, že vaše vína, která máte ve sklepě a jsou stabilní jak po stránce bílkovin, tak i krystalické stránce, nebudou vždy skladovány nebo převáženy v ideálních podmínkách a tak mohou vzniknout problémy, jako jsou bílkovinné zákaly, nebo vysrážený vinný kámen. Přečíst

13. července 2020, Marína Opltová

OenoGuide – kompletní portfolia Erbslöh na exportních trzích.

OenoGuide katalog obsahuje technologická doporučení a využití široké palety produktů firmy Erbslöh Geisenheim GmbH souvisejících s výrobou vína. Přečíst