Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

e.Staves dubové dřevo (desky)

e.Staves dubové dřevo (desky)

V posledních letech začalo být používání dubového dřeva ve vinařství mnohem rozmanitější a komplexnější. Po často nevyvážené chuti vín z devadesátých let, dnes rozumíme vlivu dubového dřeva na víno daleko lépe. Existuje mnoho možností využití dřeva, od čerstvě vypálených nových sudů po čipsy bez ožehu.

e.Staves je nově v sortimentu Erbslöhu.

E.Staves produkty jsou vyrobeny z francouzského dubu a musí splňovat stejné nároky na kvalitu jako dýhy na klasické sudy. Na rozdíl od výroby sudů, u e.Staves chybí výrobní kroky jako tvarování a ohýbání, díky čemuž se sníží náklady a s nimi i cena.

Obr. 1: Úpravy nutné k vytvoření barelové desky. U produktu e.Staves to není vyžadováno, což snižuje cenu, aniž by došlo ke snížení kvality dubu.

e.Staves jsou vhodné jak pro bílá, růžová, tak i červená vína. Jejich síla spočívá v pomalém postupném uvolňování senzorických vjemů během kontaktu s vínem. Extrakce ze silnějších kusů dřeva je mnohem pomalejší než u chipsů, což má za výsledek komplexnější vína.

Studie 1: Desky vedou ke komplexnějším a rozmanitějším vínům než čipsy. Vína se vyvíjejí po delší dobu.

Jelikož e.Staves produkuje desky o různé intenzitě toustování, je jednoduché najít ten pravý typ pro jakékoliv víno. Vliv dřeva na víno může být kontrolován naprosto přesně dávkou a kontaktní dobou ve víně.

V mnoha ohledech jsou desky od e.Staves mnohem šetrnější k životnímu prostředí než sudy, počínaje jejich výrobou, kdy není potřeba tolik dřeva na srovnatelný objem vína, a konče jejich údržbou, která snižuje spotřebu vody.Obr. 2: Od jemných po výkonné nabízí e.Staves širokou škálu možností

Po smyslové stránce e.Staves stabilizuje barvu a hraje zásadní roli při vyvážení taninů. V neposlední řadě zvyšuje komplexnost vín.

Obr. 3: Typické aromatické spektrum pro e.Staves v závislosti na typu opékání

Použitím e.Staves lze dosáhnout jasného rozlišení úrovní kvality s celkovou zvýšenou přidanou hodnotou.

Různé stupně opékání lze kombinovat, a to i v jedné nádrži. To umožňuje velmi výraznou vinifikaci podle vína, stylu a ročníku.

Mohlo by Vás také zajímat

24. července 2023, Aneta Vařáková

Aktuálně na Vinicích!!

V těchto dnech můžeme očekávat díky vysokým teplotám a ovlhčení listů po bouřkách velmi intenzivní tlak padlí révy. Proto doporučujeme... Přečíst

19. června 2020, Marína Opltová

Technologie pro vinařství? Bucher Vaslin!

Firma PRONECO, s. r. o. si vybrala jako svého partnera v oblasti technologického zařízení vinařských provozů firmu Bucher Vaslin, jedničku ve vinařských technologiích v celosvětovém měřítku. Spolupráce trvá již více než 30 let. Firma PRONECO, s. r. o. nabízí produkty Bucher Vaslin šité na míru jednotlivým požadavkům zákazníka. Samozřejmostí je záruční a provozní servis našimi techniky, vyškolenými přímo u výrobce. Přečíst