Vína pro rané stáčení se často jeví jako poněkud obtížná. Použití arabské gumy nabízí určité výhody. Naše arabská guma je tekutá, snadno použitelná, snadno se dávkuje i v menším množství a jako čistý nebo kombinovaný produkt nabízí širokou škálu možností. Všechny mají společný cíl, a to je působení proti zákalu způsobený kovem a vysrážení barevných pigmentů.
Arabská guma je přírodní směs polysacharidů s hlavní složkou arabské kyseliny. Získává se z akáciové pryskyřice, přičemž různé druhy akácie přispívají k různým vlastnostem. Produkty Acacia seyal proto velmi dobře filtrují, zatímco produkty stromu Acacia verek mají velký vliv na blahodárný pocit v ústech.
Níže jsou uvedeny produkty s arabskou gumou se stručným popisem jejich použití a způsob účinku.
SweetGum®
- Z afrického akátu Acacia seyal, dobré filtrační vlastnosti.
- Sníží se vnímání svíravosti, vína získávají větší objem.
- Podporují ovocnost a kyselost v bílých a červených vínech.
- Jemnější třísloviny
- Velmi dobře funguje při filtraci
Více info https://www.domovarnik.cz/sweetgum
Stabiverek
- Ze senegalského akátu Acacia verek
- Vysoká koloidní ochrana
- Silně hydrofilní, výsledkem je vysoká stabilita
- Zvyšuje ochranný účinek kyseliny metavinné s ohledem na tvorbu vinného kamene
Více info: https://www.domovarnik.cz/stabiverek-hydrogum
Senso Ü
V kombinaci s mannoproteinem
- Snižuje vnímání hořkosti a svíravosti
- Vyrovnává organoleptické vlastnosti vína
- Filtrace je ovlivněna velmi málo v důsledku pečlivého výběru surovin
Více info: https://www.domovarnik.cz/senso-u
Senso R
V kombinaci s mannoproteinem a hroznovým taninem
- Vyrovnává adstringentní polyfenoly
- Vysoce kvalitní kombinace s manoproteiny a taniny dodává vínu texturu
- Zachovává ovocný charakter vína
Více info: https://www.domovarnik.cz/senso-r
Používání arabské gumy v červených a růžových vínech je již dlouho mezinárodně rozšířené.
Vysoká hladina alkoholu a svíravost mohou být v těchto vínech obzvláště jemně vyváženy.