Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

VinoStab® opět schválen pro růžová vína!

VinoStab® opět schválen pro růžová vína!

V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno „Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/68, kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2019/934“ týkající se povolených enologických postupů. U růžových vín je tak mimo jiné opět povoleno použití karboxymethylcelulózy (CMC). Nové nařízení vstupuje v platnost 8. února.

Dříve bylo použití CMC novelou zákona omezeno na bílé víno. S novým nařízením je pro bílá a růžová vína opět dostupná stabilizace vínanu VinoStab, která se v praxi velmi osvědčila.

VinoStab® je speciálně vybraná Na- karboxymethylcelulóza (CMC) nejvyšší čistoty pro dlouhodobé zamezení vypadávání krystalů ve víně. Výroba VinoStabu® se provádí s optimálním stupněm polymerizace a substituce karboxymethylcelulózy. Tím mohou být optimalizovány filtrační vlastnosti ošetřovaného vína za současného nejlepšího stabilizačního účinku.

CÍL OŠETŘENÍ
Zamezení vypadávání krystalů vinného kamene (hydrogen vínan draselný)

PRODUKT A ÚČINEK
Díky ošetření vín VinoStabem® se zastaví krystalizace a vypadávání vinného kamene. VinoStab® brání nárůstu submikroskopickým zárodků krystalů vínanu. Stabilizační účinek VinoStabu® je závislý na stupni přesycení ošetřovaného vína. Při saturační teplotě nad >20 °C nemůže být stabilizační účinek při extremní chladové zátěži dostatečný. Přesné konstatování stability, co se týče vypadávání vinného kamene, umožní určení saturační teploty minikontaktní metodou (MKV) pomocí Erbslöh EasyKrista testu. VinoStab® neúčinkuje proti vypadávání vínanu vápenatého.

Preparát zakoupíte na eshopu: https://www.domovarnik.cz/vinostab

Mohlo by Vás také zajímat

31. srpna 2017, Marína Opltová

Odkyselování moštu / vína

Při jednoduchém odkyselené vína se z vína odstraní pouze kyselina vinná (KV), ne kyselina jablečná (KJ). Nedoporučuje se pro to snižování kyselin jednoduchým odkyselováním o více než 1 g/l KV. Pokud ve víně nezůstane méně než 0,5 – 1 g/l KV hrozí ve víně zemitá chuť. Přečíst

17. dubna 2020, Aneta Vařáková

Aktuální nabídka pro vinaře

Víno je ušlechtilý nápoj a pracovat s ním je radost. Ale co teprve vyrábět si vlastní víno, přesně podle sebe a své chuti. Jenže ono to vinaření není vždy jen procházka růžovým sadem. Někdy je to setsakramentsky náročná práce. Přečíst