Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Velká červená vína patří do sudu

Velká červená vína patří do sudu

Velká červená vína potřebují pro své dokonalé nazrání dřevěný sud. Společnost Proneco nabízí svým zákazníkům špičkové barikové sudy z francouzského rodinného bednářství Nadalié, které je špičkou ve svém oboru. Rádi bychom vám představili tuto společnost a portfolio jejich výrobků.

Společnost Nadalié již od roku 1902 zachovává bednářské řemeslo. Po světě má 4 své vlastní bednářství a zastoupení ve více než 30 zemích světa. Sudy Nadalie jsou vytvořeny s respektem k tradicím. Přísný a starostlivý výběr francouzských dubů toho nejlepšího původu, který si firma Nadalié provádí sama, garantuje, že vaše vína budou dozrávat tradičně a autenticky.

Společnost Nadalié vyrábí několik řad sudů, které se liší použitým dřevem. U těchto sudů je navíc možné vybrat i optimální pálení. Standardní druhy pálení jsou následující:

  • Light (LT)
  • Light + (LT+)
  • Noisette
  • Medium (MT)
  • Medium + (MT+)
  • Hight (HT)
  • Slow heavy toast (SHT)
  • Heavy

Je tak možné k vaším vínům vybrat sudy, které mu budou nejlépe sedět. Velká variabilita je i ve velikosti a typech sudů:

  • Sudy 225l – 500l, 600l
  • Typy: Export barrel 225l, Chateau Ferré Barel 225l, Bordelaise Barrel 225l, Bourgogne export barrel 225l, Bourgogne tradition barrel 225l
  • Velké sudy od 1000l do 10000l

Řady sudů Nadalié

EXPRESSION ROUGE – SATIN

Sudy jsou vyrobené z francouzských dubů z lesů v oblasti Allier nebo Centre. Sudy poskytují minerální aroma čerstvost a výrazně prodlužují perzistenci vína. Speciální způsob toustování dává vínu lehké dubové a vanilkové tóny, které nepřebíjí přirozené aroma vína.

EXPRESSION ROUGE – VELOURS

Dřevo na tyto sudy pochází z dubů rostoucích na jílovito-vápencové půdě v lesích Nevers a vulkanické půdě v oblasti Allier. Jsou určené pro plný a dlouhý dojem z červených vín. Použité dřevo přináší do vína svěžest. Prodloužené střední pálení vybrané právě pro tento typ sudu způsobuje zaoblení a zcelení taninů a aroma, díky tomu získává víno jemný nádech koření.

PERLE BLANCHE

Exluzivní výběr dubů na tyto sudy rostoucí pouze v oblasti Central je určený především pro bílá vína špičkové kvality. Vyrábí se ve dvou alternativách:

  • Fruité – pro odrůdy Sauvignon nebo Chenin. Poskytuje vínům maximální aromatiku a na konci procesu zrání světložlutou barvu. Živý charakter vína je obohacený o nádhernou hladkost
  • Épicé – Pro odrůdy Sémillon a Cardonnay. Víno si zachovává živý charakter, svěží aroma s tóny koření. Sladkým vínům poskytuje sud lehké tóny nasládlého dřeva a brilantní zlatavý odstín. Obsahuje vedlejší beta-glukosidázovou aktivitu, která uvolní typické chuťové a aromatické terpenalkoholy, specifické pro dané ovoce.

NADALIÉ PREMIUM

Ušlechtilost díky původu dřeva z oblasti Allier a Troncais. Jeho extrémně hustá struktura dělá z těchto sudů prestižní výrobek pro dlouhé zrání i těch největších vín.

  • Elite – vhodný pro červená vína, kde vytváří jemnou taninovou strukturu a podporuje aroma ovoce. Jednotlivé druhy toustování vytváří lehce odlišné projevy. Bílým vínům dává jemné taniny. Bílá vína v něm dosahují vrcholu po 10 až 15 měsících.
  • Colbert – Přísně vybírané dubové dřevo s letokruhy do 1 mm z lesů střední Francie – především Troncais. Dřevo je přirozeně sušeno 36 měsíců. Je vhodný na zrání více než 18 měsíců.

NADALIÉ TRADITION

Sudy vytvořené s respektem k tradici. Vína v nich dozrávají tradičně a autenticky

  • 100% Allier – Dub zimní z této oblasti tává vínům především měkkost, životnost a bezchybnou texturu.
  • Privilége – Směs francouzských dubů pro tradiční zrání 10 – 12 měsíců. Tvoří hedvábnou strukturu a klasické dubové tóny.
  • Assemblage Nadalié – Výběr z dubů ze střední Francie dává vínům charakter a kulatost. Je to jeden z nejoblíbenějších sudů.

Pro naše zákazníky máme i levnější variantu sudů. Jsou to sudy z Bulharského bednářství ZAHARIEV-N. Společnost Zahariev nabízí širokou šálu dubových a akátových sudů v objemech od 5 l do 500 l a 1000l, 2000l a 3000l popřípadě dle požadavků zákazníka. Pálení sudů je LT, MT, MT+ a HT.

Dále odkaz na materiál: Nadalié dubové alternativy

Autor: Nadalié Tonnelerie

Mohlo by Vás také zajímat

22. února 2019, Ing. Peter Krajčík

Nové cross flow filtry od firmy Bucher Vaslin

Rozhovor našeho technologa s představitelem společnosti Bucher Vaslin Yannickem Cadotem. Přečíst

31. srpna 2017, Marína Opltová

Dubové alternativy

V současné době se při výrobě vín velmi často uplatňují různé dubové alternativy, které částečně nahrazují tradiční ležení vína v dřevěném sudu, jako jsou dubové čipsy, kostky, prkna a podobně. Pomocí těchto alternativ je možné dosáhnout velmi různorodých účinků na vaše vína. Přečíst