Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Recept: India Pale Ale 15º

Recept: India Pale Ale 15º

Jedná se o světlé svrchně kvašené pivo, které má velmi blízko ke stylu Pale Ale. Výjimečně zajímavá je chuť tohoto stylu piva, která zpočátku nese sympatické ovocité tóny, aby následně překvapila výraznou chmelovou hořkostí. Obě tyto chutě se skvěle doplňují. Neméně zajímavá je vůně , kde dominují aromatické chmely. Co se týká obsahu alkoholu, nejběžněji se dnes pohybuje kolem 6%.

Zde je vyzkoušený recept, který uspokojí i nejnáročnější chuťové pohárky. V receptu je pivo za studena chmeleno 4 g chmelů na 1 litr. Pro intenzivnější aroma můžeme navýšit dávku chmelu Waimea (až 8g/1l)

Recept je na 20 L

Suroviny:
4,8 kg Plzeňského sladu
0,7 kg Pšeničného sladu
0,5 kg sladu Carahell
100 g chmelu Comet
100 g chmelu Waimea
kvasnice Safale US -05
nebo kvasnice BrewMaster USAle 

předpokládaný obsah alkoholu: 6,1 %, předpokládaná hořkost: 38 IBU

 

Mletí sladu:
Pro mletí sladu v domácích podmínkách platí poučka, že hrubost mletí by měla být taková, aby jedno zrno bylo rozděleno na cca 15 dílů (ideální stav je aby plucha zůstala celá), prakticky takto dokonalé hrubosti v domácích podmínkách nejde dosáhnout, ale při seřizování mlýnku, by jsme se měli této hrubosti pomletého sladu co nejvíce přiblížit. V žádném případě nesmíme slad pomlít na „mouku“ -působilo by to velké obtíže při vyslazování.

Rmutování:
Slad dáme do cca 20 l vody o teplotě 37ºC, zahříváme a následně držíme při těchto teplotách:
54ºC -15 minut
67 ºC -50 minut
72 ºC-10 minut
75ºC -5 minut
77ºC -odstavit z vařiče na 1/2 hodiny a zabalit do deky – teplota nesmí klesnout pod 70ºC.

Všechno z hrnce přemístíme do vyslazovací nádoby (platí pro „dvoukýblovou metodu“) a pomalu přecezujeme (vyslazujeme), sladina teče do hrnce, ve kterém jsme vařili. Prvních cca 5 litrů sladiny, které nám vytečou, nalijeme zpět do vyslazovací nádoby, potom doléváme vodu o teplotě 80ºC, vyslazování končíme v momentě, kdy nám teče už jen mírně zabarvená, málo sladká tekutina (sladina). Slad pohltí část vody, je tedy nutné dolít sladinu v hrnci vodou na požadované množství (v tomto případě 20 l). Sladinu přivedeme k varu a následuje chmelovar.

Chmelovar (100ºC) – celková doba chmelovaru je 90 minut, postupně se přidává chmel:
1. začátek varu: 14 g Comet – vaříme 90 minut
2. po 30 minutách: 14 g Comet – vaříme 60 minut
3. po 60 minutách: 14 g Comet – vaříme 30 minut
4.po 89 minutách: 40 g Waimea –vaříme 1 minutu

Po ukončení chmelovaru máme tzv.mladinu, tu rychle zchladíme na 22 ºC (zákvasná teplota) a poté přemístíme hadičkou do kvasné nádoby (pozor na chmel na dně hrnce). Pokud nemáme chladič, hrnec s mladinou zchladíme ve vaně s chladnou vodou, na hrnci při chlazení máme stále pokličku –v tomto období je mladina extrémně náchylná na kontaminaci kvasinkami a bakteriemi ze vzduchu.

Přidání kvasinek – kvasinky nasypeme do převařené vody (cca 2,5 dcl) o teplotě 22ºC a necháme 30 minut stát (nádobu s kvasnicemi mějme zakrytou, ať se do ní nedostane nic ze vzduchu), poté je přilejeme do kvasné nádoby. V tomto případě je ideální teplota pro kvašení 19-21ºC. Jakmile pivo vykvasí (zhruba 2-7 dní) přidáme do kvasné nádoby 60g chmelu Waimea a 58g chmelu Comet, po dalších 3 -5 dnech stáčíme pivo do lahví. Ve vykvašeném pivu mohou plavat kousky chmelu, proto je dobré opatrně přemístit pivo hadicí do jiné nádoby (kvasinky a chmel zůstanou v sedlině ve kvasné nádobě) a až poté lahvovat.

Glukózu (Dextrózu) přidáváme do lahve před stočením piva, dávkování 3g/0,5l. Mladinu odebereme po zchlazení do dezinfikované sklenice, kterou dobře uzavřeme a umístíme do ledničky (možno i zamrazit). Vytáhneme ji až před stáčením do lahví, kdy se tato mladina přileje do kvasné nádoby k mladému pivu. V tomto případě je potřeba cca 1,5 l mladiny.

Na dně láhve se po cca dvou dnech objeví sedlinka kvasnic – toto není závada, je to známka toho, že pivo v láhvi dokváší. Po cca 15 dnech můžeme otevřít první láhev.

Veškeré vybavení (hadice, kvasná nádoba, teploměr), které přijde do kontaktu s mladinou nebo s mladým pivem musí být DŮKLADNĚ DESINFIKOVÁNY, lze použít jakoukoliv desinfekci povolenou v potravinářství. Z našeho sortimentu doporučujeme Neodetersol Botti

Mohlo by Vás také zajímat

23. dubna 2020, Marína Opltová

Waimea – ovocná chmelová bomba z Nového Zélandu

Single hop Ale 13° Waimea - po nalití do sklenice na Vás dýchne koktejl ovocných vůní, po napití ucítíte příjemnou grepovou hořkost s velmi jemnými tóny borovice a v hlavě se usadí myšlenka, že Waimea je prostě boží. Přečíst

30. listopadu 2023, Marína Opltová

Vánoční dárkové poukazy

Lámete si hlavu, s výběrem dárku ? Udělejte radost dárkovým poukazem v hodnotě 500, 1000 nebo 2000,- Kč, určený na nákup na e-shopu www.domovarnik.cz nebo v našich prodejnách v Rakvicích i Klentnici. Přečíst