Po deštích s teplým počasím v nadcházejících dnech mají botrytis i další, ještě škodlivější houby a bakterie ideální podmínky k rychlému šíření ve vinicích. Negativní mikrobiální zatížení hroznů představuje zásadní výzvu – zvláště u citlivých odrůd, při pomalém dozrávání a delších dobách kontaktu se slupkami během přepravy a nakládky. V takových situacích je nutné jednat rychle, aby se předešlo nežádoucímu vývoji. Jednoduchým, přírodním a účinným řešením je využít bioprotekci s Oenoferm® MProtect.
Co je Oenoferm® MProtect?
Jde o divoký kmen kvasinky Metschnikowia pulcherrima, který se používá cíleně k mikrobiální kontrole v moštu a rmutu. Na rozdíl od běžných kvasinek pro kvašení není Oenoferm® MProtect určen k alkoholovému kvašení, ale k potlačení nežádoucí mikroflóry. Účinně tak zabraňuje vzniku těkavých kyselin zároveň omezuje nebo dokonce nahrazuje počáteční přídavky oxidu siřičitého.
Vaše výhody s Oenoferm® MProtect:
✔ Ochrana chuti a kvality, bez oxidace
✔ Prevence těkavých kyselin
✔ Bezpečná mikrobiologická stabilita – zcela bez SO₂
✔ Čím dříve aplikováno = tím vyšší ochrana
✔ Nižší dávky siřičitanů, vhodné i pro bio vína
Jak funguje:
Dávkování 2–7 g/100 litrů moštu nebo rmutu, zamíchat přímo – ideálně co nejdříve: při vykládce, ihned po sklizni v kádích s rmutem, nebo na třídicím stole, při odzrňování či jakémkoli kontaktu se slupkami. Není nutná rehydratace, jen dobrá distribuce.
Výhoda včasné aplikace je zřejmá: čím dříve Oenoferm® MProtect převládne, tím menší šanci mají divoké mikroorganismy k rozšíření. To zajišťuje mikrobiální stabilitu už od začátku a výrazně usnadňuje následnou práci ve sklepě. Oenoferm® MProtect představuje udržitelné a přírodní řešení – zejména v kombinaci s redukovanými dávkami siřičitanů a pro ekologické vinařství.
Chcete se dozvědět více o pozadí a o tom, jak může Oenoferm® MProtect účinně bránit i tvorbě těkavých kyselin u botrytidou napadených hroznů? Podívejte se na tento vědecký článek a ponořte se hlouběji do tématu!