Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

e.Staves dubové dřevo (desky)

e.Staves dubové dřevo (desky)

V posledních letech začalo být používání dubového dřeva ve vinařství mnohem rozmanitější a komplexnější. Po často nevyvážené chuti vín z devadesátých let, dnes rozumíme vlivu dubového dřeva na víno daleko lépe. Existuje mnoho možností využití dřeva, od čerstvě vypálených nových sudů po čipsy bez ožehu.

e.Staves je nově v sortimentu Erbslöhu.

E.Staves produkty jsou vyrobeny z francouzského dubu a musí splňovat stejné nároky na kvalitu jako dýhy na klasické sudy. Na rozdíl od výroby sudů, u e.Staves chybí výrobní kroky jako tvarování a ohýbání, díky čemuž se sníží náklady a s nimi i cena.

Obr. 1: Úpravy nutné k vytvoření barelové desky. U produktu e.Staves to není vyžadováno, což snižuje cenu, aniž by došlo ke snížení kvality dubu.

e.Staves jsou vhodné jak pro bílá, růžová, tak i červená vína. Jejich síla spočívá v pomalém postupném uvolňování senzorických vjemů během kontaktu s vínem. Extrakce ze silnějších kusů dřeva je mnohem pomalejší než u chipsů, což má za výsledek komplexnější vína.

Studie 1: Desky vedou ke komplexnějším a rozmanitějším vínům než čipsy. Vína se vyvíjejí po delší dobu.

Jelikož e.Staves produkuje desky o různé intenzitě toustování, je jednoduché najít ten pravý typ pro jakékoliv víno. Vliv dřeva na víno může být kontrolován naprosto přesně dávkou a kontaktní dobou ve víně.

V mnoha ohledech jsou desky od e.Staves mnohem šetrnější k životnímu prostředí než sudy, počínaje jejich výrobou, kdy není potřeba tolik dřeva na srovnatelný objem vína, a konče jejich údržbou, která snižuje spotřebu vody.Obr. 2: Od jemných po výkonné nabízí e.Staves širokou škálu možností

Po smyslové stránce e.Staves stabilizuje barvu a hraje zásadní roli při vyvážení taninů. V neposlední řadě zvyšuje komplexnost vín.

Obr. 3: Typické aromatické spektrum pro e.Staves v závislosti na typu opékání

Použitím e.Staves lze dosáhnout jasného rozlišení úrovní kvality s celkovou zvýšenou přidanou hodnotou.

Různé stupně opékání lze kombinovat, a to i v jedné nádrži. To umožňuje velmi výraznou vinifikaci podle vína, stylu a ročníku.

Mohlo by Vás také zajímat

14. května 2021, Marína Opltová

Produkce šumivého vína

Stručný průvodce výrobou šumivého vína, od klasického stylu po více individuální speciality. Přečíst

22. února 2021, Marína Opltová

Korková zátka ušitá na míru Vašemu vínu

Zákazníci si mohou nově vychutnat vzhled a strukturu mikroaglomerátu NEO®. Přečíst