Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Waimea – ovocná chmelová bomba z Nového Zélandu

Waimea – ovocná chmelová bomba z Nového Zélandu

Waimea – ovocná chmelová bomba z Nového Zélandu. Tento v amerických minipivovovarech velmi populární chmel je nedávno vyšlechtěná novozélandská odrůda s dvojím použitím, původně byla šlechtěna pro vysoký obsah alfa kyselin k dodání hořkosti. Oficiálně byla uznána v roce 2012, vzešla z Californian Late Cluster, Fuggle a Žateckého poloraného červeňáku. Přes neuvěřitelně vysoký obsah alfa hořkých kyselin, má Waimea  příznivé pivovarské vlastnosti pro pozdní a studené chmelení.  Chuť a aroma je velmi intenzivní, voní po čerstvě rozdrcených citrusových plodech, mandarinkách a borovici.

Zde je tip na suroviny na velmi dobře pitelný Single hop Ale 13° Waimea (5,3% alkoholu, 35 IBU)

Slad:
3 kg Golden Ale Viking
2 kg Plzeňský slad Premiun Weyermann
0,5 kg pšeničného sladu Viking
0,5 kg Caramel Pale Viking

Kvasinky: Brewmaster USAle nebo Safale US-05

Chmel: 100 g Waimea (200 g pokud se rozhodneme pro studené chmelení)

Chmelovar (100ºC) – celková doba chmelovaru je 90 minut, postupně se přidává chmel:

  1. začátek varu: 10 g Waimea – vaříme 90 minut
  2. po 30 minutách: 5 g Waimea – vaříme 60 minut
  3. po 60 minutách: 5 g Waimea – vaříme 30 minut
  4. po 89 minutách: 35 g Waimea –vaříme 1 minutu
  5. jakmile teplota mladiny klesne na 85 ºC, přidáme 50 g Waimea – při této teplotě držíme 10 minut

Toto pivo můžeme a nemusíme chmelit za studena. Pokud se rozhodneme pro studené chmelení, mohutně tím zdůrazníme hořké, šťavnaté ovocné chutě a grepovo/mandarinkovou vůni. Pokud upustíme od studeného chmelení, pivo bude decentnější, s jemnou ovocnou dochutí a příjemnou chmelovou vůní – varianta pro ty, kteří nemají v oblibě příliš „převoňěná“ piva.

Je mnoho možností a vedou se na ně nekonečné domovarnické diskuze, jak pivo nachmelit za studena, kdy přidat chmel a v jakém množství.

U tohto receptu doporučujeme přidat 100 g chmelu Waimea na konci primárního kvašení, tedy v době kdy se nám začíná propadávat deka (pokud ji nesbíráme) a ponechat v pivu 3 – 5 dní. Dobrým pomocníkem je sáček na chmel. Dávku chmele v tomto případě rozdělíme na dvě poloviny, umístíme do sáčků a zavážeme lněnou nití. Sáčky poté připevníme k závaží. Kdybychom sáčky nezatížili, chmel by plaval na hladině a méně by se louhoval. Jako závaží lze například použít vydezinfikovanou pivní sklenici s uchem.

Po 14-ti dnech v lahvi je ideální doba začít s konzumací. Po nalití do sklenice na Vás dýchne koktejl ovocných vůní, po napití ucítíte příjemnou grepovou hořkost s velmi jemnými tóny borovice a v hlavě se usadí myšlenka, že Waimea je prostě boží.

 

Mohlo by Vás také zajímat

8. března 2020, Marína Opltová

PIVAŘKA na druhou – Průvodce domácího sládka

Nové, rozšířené, vydání nejlepší knihy o domácím vaření piva – historie, teorie, rady, návody, recepty. Přečíst

2. dubna 2020, Marína Opltová

Nově v naší nabídce můžete najít slady německého výrobce IREKS

Momentálně máme v nabídce základní slady Plzeňský, Pale Ale a Mnichovský. Přečíst