Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Waimea – ovocná chmelová bomba z Nového Zélandu

Waimea – ovocná chmelová bomba z Nového Zélandu

Waimea – ovocná chmelová bomba z Nového Zélandu. Tento v amerických minipivovovarech velmi populární chmel je nedávno vyšlechtěná novozélandská odrůda s dvojím použitím, původně byla šlechtěna pro vysoký obsah alfa kyselin k dodání hořkosti. Oficiálně byla uznána v roce 2012, vzešla z Californian Late Cluster, Fuggle a Žateckého poloraného červeňáku. Přes neuvěřitelně vysoký obsah alfa hořkých kyselin, má Waimea  příznivé pivovarské vlastnosti pro pozdní a studené chmelení.  Chuť a aroma je velmi intenzivní, voní po čerstvě rozdrcených citrusových plodech, mandarinkách a borovici.

Zde je tip na suroviny na velmi dobře pitelný Single hop Ale 13° Waimea (5,3% alkoholu, 35 IBU)

Slad:
3 kg Golden Ale Viking
2 kg Plzeňský slad Premiun Weyermann
0,5 kg pšeničného sladu Viking
0,5 kg Caramel Pale Viking

Kvasinky: Brewmaster USAle nebo Safale US-05

Chmel: 100 g Waimea (200 g pokud se rozhodneme pro studené chmelení)

Chmelovar (100ºC) – celková doba chmelovaru je 90 minut, postupně se přidává chmel:

  1. začátek varu: 10 g Waimea – vaříme 90 minut
  2. po 30 minutách: 5 g Waimea – vaříme 60 minut
  3. po 60 minutách: 5 g Waimea – vaříme 30 minut
  4. po 89 minutách: 35 g Waimea –vaříme 1 minutu
  5. jakmile teplota mladiny klesne na 85 ºC, přidáme 50 g Waimea – při této teplotě držíme 10 minut

Toto pivo můžeme a nemusíme chmelit za studena. Pokud se rozhodneme pro studené chmelení, mohutně tím zdůrazníme hořké, šťavnaté ovocné chutě a grepovo/mandarinkovou vůni. Pokud upustíme od studeného chmelení, pivo bude decentnější, s jemnou ovocnou dochutí a příjemnou chmelovou vůní – varianta pro ty, kteří nemají v oblibě příliš „převoňěná“ piva.

Je mnoho možností a vedou se na ně nekonečné domovarnické diskuze, jak pivo nachmelit za studena, kdy přidat chmel a v jakém množství.

U tohto receptu doporučujeme přidat 100 g chmelu Waimea na konci primárního kvašení, tedy v době kdy se nám začíná propadávat deka (pokud ji nesbíráme) a ponechat v pivu 3 – 5 dní. Dobrým pomocníkem je sáček na chmel. Dávku chmele v tomto případě rozdělíme na dvě poloviny, umístíme do sáčků a zavážeme lněnou nití. Sáčky poté připevníme k závaží. Kdybychom sáčky nezatížili, chmel by plaval na hladině a méně by se louhoval. Jako závaží lze například použít vydezinfikovanou pivní sklenici s uchem.

Po 14-ti dnech v lahvi je ideální doba začít s konzumací. Po nalití do sklenice na Vás dýchne koktejl ovocných vůní, po napití ucítíte příjemnou grepovou hořkost s velmi jemnými tóny borovice a v hlavě se usadí myšlenka, že Waimea je prostě boží.

 

Mohlo by Vás také zajímat

12. května 2020, Marína Opltová

Chmel je nejen užitková, ale i velmi pohledná popínavá rostlina.

Již brzy u nás budete moci zakoupit sadbu OKRASNÝCH CHMELŮ. Přečíst

8. března 2020, Marína Opltová

CRYO chmel je tady!

Dodává šťavnatou, svěží ovocnost do zastudena chmelných piv. Mimořádně vhodné na všechny typy IPA. Přečíst