Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Senzorická harmonizace destilátů

Senzorická harmonizace destilátů

Čerstvě vypálený destilát je nutné nechat tzv. vyvětrat v otevřené nádobě minimálně týden (v případě použití demižonů je nutné mít je naplněné tak, aby pálenka měla co největší plochu hladiny), nebo je možné celý proces urychlit ultrazvukem (nabízí některé palírny).

Senzorická harmonizace

Pálenka pro dokonalou senzorickou harmonizaci potřebuje především delší ležení. To se dá podpořit například naležením ve dřevěném sudě. Vhodné jsou jak nové sudy, tak i použité sudy po výrobě dezertních vín jako je například Sherry, nebo použité barykové sudy. Pokud se ale v destilátu nachází rušivé tóny v chuti a vůni, je vhodné pálenku ošetřit speciálním preparátem:

DistiPur – Jemný minerální granulát na harmonizaci pachů a příchutí čistých lihovin a destilátů. DistiPur selektivně a efektivně adsorbuje zastřené aromatické látky, zvyšuje potenciál aroma lihovin a destilátů. Dále odstraňuje substance, které jsou zodpovědné za ostré lihové známky některých lihovin. Také spolehlivě ošetřuje chybné tóny a zmírňuje případné trvalé chyby výrobku.

Granucol GE – Jednotlivé druhy preparátu Granucol jsou vyrobeny z práškového aktivního uhlí rostlinného původu. Připravují se z materiálu s různým aktivním povrchem, speciální pracovní postup zabezpečuje dokonalé oddělení jednotlivých granulí. Granucol GE k adsorpci nežádoucích chutí a pachů

Ředění destilátů

Pro optimální senzorické vlastnosti se připravená pálenka ředí vodou. Aby nedošlo ke vzniku zákalu, je nutné použít převařenou měkkou vodu, demineralizovanou vodu, nebo kojeneckou vodu.