Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

NOVINKY NA ESHOPU! Kompletní balíčky ze surovin na vaření piva

NOVINKY NA ESHOPU! Kompletní balíčky ze surovin na vaření piva

Kompletní balíček surovin na vaření piva, dle receptu SECRET CODE Single hop Enigma, kde byl použit chmel Enigma.

Sada na vaření piva, dle receptu SECRET CODE Single hop Enigma

Často nás žádáte o recept na výrobu domácího piva. Proto jsme pro vás připravili novinku v podobě – ALL-IN-ONE setů – tzv. kompletní balíčky složené ze surovin na vaření piva dle receptu. Sady jsou určené primárně na dávku 20 l piva a jejich výhodou je, že vám po vaření doma nebude zůstávat žádný nadbytečný slad či chmel.

Kompletní balíček složený ze surovin na vaření piva, dle receptu SECRET CODE Single hop Enigma, kde byl použit chmel Enigma.

Enigma je chmel, který se chová jako chameleon – různé aspekty jeho záhadných chutí se projevují v závislosti na tom, jak ho používáte. V aroma nalezneme hrozny odrůdy Rulandské šedé, maliny, červený rybíz, tóny tropického ovoce a mučenky. Ideální využití je při pozdním a studeném chmelení, kdy maximálně vynikne harmonie chutí tohoto výjimečného chmele. Doporučujeme pro pivní styly APA, IPL a všechny hybridy IPA.

Na tento jednoduchý recept jsme mimo chmelu Enigma použili osvědčené ingredience, což jsou Pale Ale slad od producenta Viking a Vaše oblíbené kvasinky Safale US-05. Součásti balení je i sáček na chmel

ALL-IN-ONE set SECRET CODE SINGLE HOP ENIGMA koupíte zde: https://www.domovarnik.cz/set-pro-vareni-piva-recept-secret-code-single-hop-enigma

Dávka 20 l

Pale Ale Viking – 4,3 kg
Chmel Enigma – 100 g
Kvasnice Safale US – 05

Slad dáme do 14 l vody o teplotě 37 °C, zahříváme a následně držíme při těchto teplotách:

53 °C – 15 minut
67 °C – 75 minut
78 °C –   5 minut

Všechno z hrnce přemístíme do vyslazovací nádoby (platí pro „dvoukýblovou metodu“) a pomalu přecezujeme (vyslazujeme), sladina teče do hrnce, ve kterém jsme vařili. Prvních cca 5 litrů sladiny, které nám vytečou, nalijeme zpět do vyslazovací nádoby, potom doléváme vodu o teplotě 80 °C, vyslazování končíme v momentě, kdy nám teče už jen mírně zabarvená, málo sladká tekutina (sladina). Slad pohltí část vody, je tedy nutné dolít sladinu v hrnci vodou na požadované množství (v tomto případě 23 l). Sladinu přivedeme k varu a následuje chmelovar.

Chmelovar (100 °C) – celková doba chmelovaru je 60 minut, postupně se přidávají chmely:

  1. začátek varu: 10 g Enigma – vaříme 60 minut
  2. po 45 minutách: 13 g Enigma – vaříme 15 minut
  3. po 55 minutách: 20 g Enigma – vaříme 5 minut

Po ukončení chmelovaru máme tzv. mladinu, tu rychle zchladíme na 22 °C (zákvasná teplota) a poté přemístíme hadičkou do kvasné nádoby (pozor na chmel na dně hrnce). Pokud nemáme chladič, hrnec s mladinou zchladíme ve vaně s chladnou vodou, na hrnci při chlazení máme stále pokličku – v této fázi je mladina extrémně náchylná na kontaminaci kvasinkami a bakteriemi ze vzduchu.

Přidání kvasinek – kvasinky nasypeme do převařené vody (cca 2,5 dcl) o teplotě 22 °C a necháme 30 minut stát (nádobu s kvasinkami zakryjeme, ať se do ní nedostane nic ze vzduchu), poté je přilijeme do kvasné nádoby. V tomto případě je ideální teplota pro kvašení 19-21 °C. Jakmile bude pivo vykvašeno (zhruba 3-7 dní) přidáme do kvasné nádoby 57 g chmelu Enigmy, který dáme do přiloženého sáčku, po dalších 3–5 dnech stočíme pivo do láhví.

Aby pivo pěnilo a mělo bublinky (říz), přidáme do něj před stočením do láhví nevykvašenou mladinu (viz níže), nebo glukózu (Dextrózu). V láhvi se tak opět rozběhne kvašení, kvasnice v láhvi spotřebují vzduch, tím se pivo zakonzervuje, zároveň při kvašení vzniká CO2, který pivo nasytí. Glukózu (Dextrózu) přidáváme do láhve před stočením piva, dávkování 3 g/0,5 l.

Mladinu odebíráme po zchlazení do dezinfikované sklenice, kterou dobře uzavřeme a umístíme do ledničky (možno i zamrazit). Vytáhneme ji až před stáčením do láhví, kdy se tato mladina přilije do kvasné nádoby k mladému pivu. V tomto případě je potřeba cca 1,5 l mladiny.

Na dně láhve se po cca dvou dnech objeví sedlinka kvasnic – toto není závada, je to známka toho, že pivo v láhvi dokváší. Po 14 dnech v láhvi můžeme pivo začít pít.

Veškeré náčiní (hadice, kvasná nádoba, teploměr), které přijde do kontaktu s mladinou nebo s mladým pivem musí být důkladně desinfikováno.

V případě dalších dotazů se obraťte na našeho technologa: pivo@proneco.cz, tel. č. +420 602 556 308.

Dej Bůh štěstí!

Přikládáme fotky z vaření v mikropivovarském zařízení Brewtools a hodnoty z receptu.

  • Začátek vaření – vystírání

  • Infuzní rmutování

  • Scezování a vyslazování

  • Chmelovar

  • Mladina v kvasné nádobě

  • Výsledná barva po vaření

  • Hodnoty podle receptu

 

Kvasinky už usilovně pracují na Secret code, bouřlivé kvašení. Kvašení probíhá při teplotě 19 °C.

Přikládáme fotografie konečného výsledku. Pivo je krásně vyvážené, lehké s výbornou pitelností. V puse se nejprve rozvine sladová chuť, kterou později nahradí příjemné chmelové aroma tohoto chameleona.

 

Mohlo by Vás také zajímat

3. dubna 2024, Marína Opltová

Litomyšlský korbel 2024 a sleva 10% na přivezené objednávky

Litomyšlský korbel je soutěž domácích vařičů piva, která se koná v minipivovaru Veselka Litomyšl, a jak už se stalo naši tradicí, i letos akci podpoříme. Pro VÁS, kdo se chystáte do Litomyšle, jsme připravili AKCI: přivezeme Vám Vaše objednávky a k tomu přidáme slevu 10% na objednané zboží. Stačí do objednávky zadat slevový kupón „litomysl24“ a v dopravě „osobní odběr – Prodejna Rakvice“. Přečíst

12. dubna 2021, Marína Opltová

Nově v prodeji sazenice okrasných chmelů!

Od začátku letošního jara jsou poprvé oficiálně v prodeji. Přečíst