Pro výrobu sirupů pro ochucování nápojů je možné využívat velmi různorodé suroviny. Nejčastěji se ale využívají ovocné mošty a výluhy bylin.
Ovocné šťávy
Velmi často se z tuzemských plodů využívá:
- Bobulové ovoce
- červený rybíz a černý rybíz
- maliny
- ostružiny
- Peckové ovoce
- višně
- Jádrové ovoce
- jablka
- černý jeřáb
- černý bez (plody)
- Réva vinná
Základem je vždy kvalitní dobře ošetřený mošt. Viz články Technologie výroby džusů a Filtrace džusů a moštů.
Výluhy bylin
Výlohy z bylin (ve vodě) se získávají studenou, či horkou macerací. Zda macerovat za studena (například květ černého bezu), nebo horkou cestou (máta peprná) je nutné se rozhodnout podle účinné látky v bylinách. Některé látky se bez zahřátí odvaru neuvolní a u některých bylin naopak při zahřátí mohou účinné látky degradovat. Nejčastěji se dělají sirupy z následujících bylin:
- Máta peprná
- Meduňka lékařská
- Květ černého bezu
- Mateřídouška obecná popřípadě tymián
- Levandule lékařská
Do připravených ovocných šťáv se přimíchá řepný cukr nejčastěji v poměru džus:cukr 1:1,5. Pro dokonalé rozpuštění a zároveň i sterilizaci se za stálého míchání roztok zahřeje na cca 80 °C po dobu 10 min. Ovocné šťávy je nutné vždy přikyselit. Nejčastěji se využívá kyselina citrónová v dávce 50 – 80 g/l.
U bylinných sirupů do nápojů je postup podobný jako při výrobě sirupu z ovocných šťáv. U sirupů podávaných na lžičce bývá poměr odvaru: cukru 1:1 a nepřidává se kyselina citrónová (například tymián, jitrocel, …).
Pro zachování barvy a jako antioxidační ochranu je možné použít vitamín C což je kyselina askorbová (v naší nabídce pod obchodním označením Ecobin) v dávce 5-10 g/hl.
Pro konzervaci sirupů se používá Sorban draselný (pod obchodním názvem Vinosorb) v dávce 27 g/hl.
Recept na bezový sirup
20 květů černého bezu
3l převařené a vychladlé vody
2 na kolečka nakrájené citrony
60g kyseliny citrónové
Naložit do 4l sklenice, promíchat, zavřít alobalem a nechat 3 dny stát na slunci (pravidelně promíchat). Následně přecedit přes cedník a plátno. Zahřát na 80°C a rozpustit 4,5 kg cukru. Plníme do lahví. Pro uchování sirupů jsou nejvhodnější tmavé lahve, protože chrání sirup před UV zářením.