Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

WINTER ALE

WINTER ALE 
Historie „zimních“ piv začíná u oslavy zimního slunovratu mnoha starých kultur a pravděpodobně má kořeny stejně staré jako samotné vaření. Slunce bylo nesmírně důležité pro sezónní a každodenní život a zimní slunovrat byl významným ročním ukazatelem. Byl to nejkratší den a znamenal „zrození“ více světla, delších dnů a přicházejícího tepla. Na tuto příležitost byly připravovány mimořádné potraviny.

Keltové oslavovali slunovrat tím, že ctili své bohy silným pivem. Vikingové obětovali 21. prosince silné sladového pivo božstvům Thorovi, Odinovi a Freye.

Po nástupu křesťanství se církev snažila o odstranění starých pohanských zvyků, ale tradici silných svátečních piv se jí vymýtit nepodařilo. Norský král Haakon Dobrý, který vládl v letech 934 až 961, podporoval vaření speciálních Vánočních piv. Tato tradice se šířila přes Švédsko, Dánsko, Anglii a nakonec si ji první osadníci přivezli do amerických kolonií. Dnes se jí věnují pivovary po celém světě.

Obecně se vánoční piva pohybují v těchto mantinelech, ale samozřejmě je to pivní styl, který přeje nápadům a boření konvencí.

Barevná škála: obvykle tmavá, nebo polotmavá, hnědá
Rozsah IBU: 6 – 40

Obsah alkoholu: obvykle nad 6% (dost často kolem 8 %)
Vůně: sladová, složitá a vyvážená, aroma by mělo připomínat Vánoce
Chuť: je zde mnoho variací, ale rovnováha je pro tento styl klíčová
Plnost: mohutná, tělnatá

Pivo by mělo být sladové a dostatečně robustní, aby vyvážilo přítomnost koření. Aromatika se pohybuje od sladkého, hřejivého vánočního koření a cukroví, po čistší vůni smrkových výhonků a jalovce. Přídavky, jako je med, melasa, kandované cukry a javorový sirup, dodají celku výrazné aroma. Chmel je obvykle tlumený a kořeněný, pokud je vůbec přítomen. Běžné se v chuti objevuje tmavé a sušené ovoce, jako je švestka, rozinka, citrusová kůra, fíky a datle. U silnějších piv může být cítit hřejivý alkoholový konec. Ačkoli se jedná o speciální pivo, celková vůně by měla zůstat vyvážená a lákavá.

Rovnováha je klíčem k úspěchu tohoto piva, lze ji podpořit přidáním dubových čipsů na krátkou dobu, popř. dubových čipsů namočených v alkoholu, např. rumu. Mohutný sladký krémový pocit ústech dodá laktóza.

Winter ale můžou být jak spodně, tak svrchně kvašené. Kmen kvasinek, který dobře podporuje chutě kandovaného ovoce je např. Safale T-58.

Inspiraci můžete nalézt např. zde: https://www.pivnici.cz/hledat/vse/?text=winter

 

 

 

Mohlo by Vás také zajímat

25. ledna 2022, Marína Opltová

Kazbek – Čech s ruskými kořeny

Světlé pivo - má příjemnou jemnou sladovou chuť, ale prim hraje chmel Kazbek, který patří mezi české odrůdy, ale jeho kořeny sahají k divokým ruským odrůdám. Kazbek má krásné kořenité aroma doprovázené chutí citrusů. Přečíst

30. listopadu 2023, Marína Opltová

Vánoční dárkové poukazy

Lámete si hlavu, s výběrem dárku ? Udělejte radost dárkovým poukazem v hodnotě 500, 1000 nebo 2000,- Kč, určený na nákup na e-shopu www.domovarnik.cz nebo v našich prodejnách v Rakvicích i Klentnici. Přečíst