Proneco, s.r.o.

692 01 Klentnice 78

tel:       +420 515 551 300

e-mail: sekretariat@proneco.cz

   VSTUP DO E-SHOPU

  • proneco.cz

Erblsöh EasyKristaTest

Erbslöh EasyKrista Test pro posouzení krystalické stability 

test
 

Stabilita vinného kamene vín je ovlivněna různými faktory jako látkami obsaženými ve víně, skladováním, ošetřením vína, přidáním nebo odstraněním vysokomolekulárních látek a kupáží. Stanovení saturační teploty je jednoduchou kontrolou krystalické stability, která udává informaci o rozpuštěném množství krystalů ve víně. Pokud je úměrně nízká, tak je víno stabilní a další stanovení není zapotřebí. U zvýšené saturační teploty se počítá s vypadáváním krystalů, avšak u každého vína se zvýšenou saturační teplotou to nemusí nutně vést k vypadávání krystalů.
Dále může být stanovena náchylnost krystalizace vín minikontaktní metodou. V tomto případě se přidají do vychlazeného vína zárodečné krystaly ve formě jemně pomletého vinného kamene a tím se zajistí, že takto rozpuštěné množství vinného kamene ve víně vede ke skutečné krystalizaci, aby jiné látky obsažené ve víně této krystalizaci nemohly zabránit.
Díky kombinaci obou metod může být posouzena krystalická stabilita vín také při zvýšené saturační teplotě s relativně vysokou spolehlivostí. U vín se zvýšenou saturační teplotou se proto doporučuje, dodatečně přezkoušet minikontaktním způsobem náchylnost ke krystalizaci. Nezmění-li se přitom podstatně vodivost, je takové víno i navzdory přesycenosti stabilní. Změní- li se však zřetelněji vodivost, je zapotřebí odpovídající stabilizační opatření.

Stanovení saturační teploty hydrogenvínanu draselného (vinného kamene) a vínanu vápenatého
Každé víno obsahuje individuální množství rozpuštěného hydrogenvínanu draselného a vínanu vápenatého. Zvýšené množství může vést k pozdějšímu vypadávání krystalů.
Ke zkoušenému vínu se přidá při pokojové teplotě ve dvou různých stanoveních vždy přebytečné množství jemně pomletého ydrogenvínanu draselného resp. vínanu vápenatého. Množství krystalů, které přitom přechází do roztoku, vede ke zvýšení vodivosti. Ze zvýšené vodivosti může být vypočtena původní saturační teplota.
 
Vyhodnocení stability vínanu vápenatého
Saturační teplota vínanu vápenatého by měla být pod 20 °C, aby bylo víno maximálně jištěno před vypadáváním vínanu vápenatého. 

Minikontaktní způsob
Víno se ochladí na < + 5 °C, promísí se, a při poklesu vodivosti se zjistí, zda nastane krystalizace z vína. Činí-li rozdíl výsledku vodivosti 50 μS/cm, tak je víno nestabilní a náchylné ke krystalizaci.


Vyhodnocení naměřených výsledků stability hydrogenvínanu draselného

 tabulka
 
 
 Celý text ke stažení:     icon Easy Krista Test (286.44 kB)

Erbslöh EasyKristaTest si můžete zakoupit v našem internetovém obchodě nawww.potrebyprovinare.cz.

 

Vinařské potřeby a potřeby pro vinaře:

preparáty k ošetření vína, preparáty k ošetření sektů, preparáty k výrobě piva, preparátky k výrobě destilátů a výrobě ovocných šťáv. Nabízíme postřiky a hnojiva nejen do vinic a vinohradu, ale i zahrad a sadů. Vázací drátky, nůžky, kádě, kbelíky, hadice, trychtýře, kanystry, koštýře, skleničky, sirné knoty, filtrační desky, korky a záklopky, láhve, šroubové uzávěry. Substráty pro výsadbu, nářadí pro zahrádkáře a vinaře, umělohmotné nádoby (různé velikosti), přepravky na hrozny, kádě, hoboky a sudy, barikové sudy. Demižony na víno, odměrné válce a nádoby, laboratorní přístroje, kónické korky do lahví a sudů, papírové kartony a další potřeby pro vinaře.

Nosným programem firmy Proneco, s.r.o. jsou technologie pro výrobu nápojů - technologie při výrobě VÍNA, výroby SEKTŮ, výroby PIVA, výroby DESTILÁTŮ (kořalek) A OVOCNÝCH ŠŤÁV.
Základem je poradenství zkušených technologů, s nimiž můžete být při výrobě v úzkém kontaktu. Poradenství poskytujeme jak velkovýrobcům, tak i malovinařům,výrobcům piv a ovocných šťáv. Zajistíme vše, co pro výrobu potřebujete. Výrobní postupy, strojní zařízení.

 

 

 

 

Korkové zátky, syntetické uzávěry, šroubové uzávěry NOVATWIST a VINOTWIST, záklopky na láhve, termokapsle, láhve, skleničky, koštovačky, koštýře, pipety,demižony, lihoměry, cukroměry, moštoměry, popisovače na láhve a sklo, nůžky Bahco, nůžky a pákové nůžky STOCKER, dětské zboží na zahradu, konvičky, hrábě, smetáky, vázací kleště, vázací drátky, bužírka, rosiče a postřikovače, plničky lahví, filtrační desky a filtrační papíry, filtrační svíčky, kartáče na čištění demižonů a nádob, odborné knihy s vinařskou tématikou, plastové kanystry, nádoby a odměrné válce, mlýnkoodzrňovače, sudy na víno, sudy barrique.

Zahradnické potřeby:

Hnojiva, zahradnické substráty, substráty na muškáty, NPK, CERERIT, Kumulus, muškáty, hnojiva na muškáty.

 

Přírodní preparáty k výrobě vína, piva, destilátů a ovocných šťáv

Stroje a zařízení firmy Bucher-Vaslin pro vinařský průmysl

Záruční a pozáruční servis na zařízení

Pronájem Cross-flow filtru

Stroje a zařízení firmy Schneider

Barikové sudy

Procesy při výrobě vína, destilátů a šťáv:

Vinifikace moštu, jablečno-mléčná fermentace, kvašení, úprava kyselin, čiření vína, smyslové hodnocení, stabilizace vína, filtrování vína, výroba šumivého vína, testovací a laboratorní sady, odstranění pěnivosti, úprava PH