Proneco, s.r.o.

692 01 Klentnice 78

tel:       +420 515 551 300

e-mail: sekretariat@proneco.cz

   VSTUP DO E-SHOPU

Aktuality

SIRKA A SIRKOVÉ TÓNY VE VÍNĚ

Sirka a sirkové tóny ve víně:

Aktuálně se opět vyskytuje větší množství sirky a sirkových tónů v konečné fázi kvašení. Díky velmi nízkým hodnotám dusíku v letošních moštech chybí kvasinkám v konečné fázi kvašení výživa a mikroelementy pro optimální látkovou výměnu. Jak na sirku ve víně? Doporučujeme následující strategie k odstranění sirky.

e-shop: www.potrebyprovinare.cz  Kupzit®  ErcofidSIRKA_VE_VINE_KVASENI_DUSIK_KVASINKY.jpg

Jak na sirku ve víně?

Aktuálně se opět vyskytuje větší množství sirky a sirkových tónů v konečné fázi kvašení vína. Díky velmi nízkým hodnotám dusíku v letošních moštech chybí kvasinkám v konečné fázi kvašení výživa a mikroelementy pro optimální látkovou výměnu.

Podle okamžiku doporučujeme následující strategie k odstranění sirky:

Během kvašení:

Pokud sirka vystupuje ve střední fázi nebo také v poslední třetině kvašení, doporučujeme základní zásobení organickým dusíkem např. VitaFerm Bio v kombinaci s kapalnou výživou LittoThiamol P od naší francouzské sesterské firmy LaLittoralle. Je to kombinace pro kvasinky snadno využitelného diamonium fosfátu s thiaminem a je díky své kapalné formě optimální k použití. V konečné fázi kvašení přidávat pouze malé dávky 10-20ml/100l LittoTiamol P. Jedna taková malá dávka častokrát postačí, aby se sirka rychle odstranila. Víno by se mělo ale dále denně sledovat a popřípadě znovu přidat 20ml/100l LittoThiamol P.

Varianta 1:
víno je již zcela prokvašeno a vykazuje lehké až střední tóny sirky. Doporučuje se v tomto stádiu přidat Kupzit 5-10g/100l. Výjimečně může být zapotřebí 30-50 g/100l.

Varianta 2:
Na ošetření tvrdošíjných sirek po kvašení by se měl použít nově povolený chlorid stříbrný (nařízení EU 246/2015) - Ercofid. Tento přípravek je velmi efektivní při odstranění komplexních a tvrdošíných sirkových tónů, které vychází ze sirovodíku (H2S), disulfidu, markaptanu a thioacetátu. Chlorid stříbrný (Ercofid) není povolen podle nařízení (EU) 203/2012 pro biovíno. Dávkování činí pro lehké až střední sirky 20g/100l a tvrdošíjné sirky 30-50g/100 l. Dodržujte prosím zákonná ustanovení jednotlivých zemí.

Vinařské potřeby a potřeby pro vinaře:

preparáty k ošetření vína, preparáty k ošetření sektů, preparáty k výrobě piva, preparátky k výrobě destilátů a výrobě ovocných šťáv. Nabízíme postřiky a hnojiva nejen do vinic a vinohradu, ale i zahrad a sadů. Vázací drátky, nůžky, kádě, kbelíky, hadice, trychtýře, kanystry, koštýře, skleničky, sirné knoty, filtrační desky, korky a záklopky, láhve, šroubové uzávěry. Substráty pro výsadbu, nářadí pro zahrádkáře a vinaře, umělohmotné nádoby (různé velikosti), přepravky na hrozny, kádě, hoboky a sudy, barikové sudy. Demižony na víno, odměrné válce a nádoby, laboratorní přístroje, kónické korky do lahví a sudů, papírové kartony a další potřeby pro vinaře.

Nosným programem firmy Proneco, s.r.o. jsou technologie pro výrobu nápojů - technologie při výrobě VÍNA, výroby SEKTŮ, výroby PIVA, výroby DESTILÁTŮ (kořalek) A OVOCNÝCH ŠŤÁV.
Základem je poradenství zkušených technologů, s nimiž můžete být při výrobě v úzkém kontaktu. Poradenství poskytujeme jak velkovýrobcům, tak i malovinařům,výrobcům piv a ovocných šťáv. Zajistíme vše, co pro výrobu potřebujete. Výrobní postupy, strojní zařízení.

 

 

 

 

Korkové zátky, syntetické uzávěry, šroubové uzávěry NOVATWIST a VINOTWIST, záklopky na láhve, termokapsle, láhve, skleničky, koštovačky, koštýře, pipety,demižony, lihoměry, cukroměry, moštoměry, popisovače na láhve a sklo, nůžky Bahco, nůžky a pákové nůžky STOCKER, dětské zboží na zahradu, konvičky, hrábě, smetáky, vázací kleště, vázací drátky, bužírka, rosiče a postřikovače, plničky lahví, filtrační desky a filtrační papíry, filtrační svíčky, kartáče na čištění demižonů a nádob, odborné knihy s vinařskou tématikou, plastové kanystry, nádoby a odměrné válce, mlýnkoodzrňovače, sudy na víno, sudy barrique.

Zahradnické potřeby:

Hnojiva, zahradnické substráty, substráty na muškáty, NPK, CERERIT, Kumulus, muškáty, hnojiva na muškáty.

 

Přírodní preparáty k výrobě vína, piva, destilátů a ovocných šťáv

Stroje a zařízení firmy Bucher-Vaslin pro vinařský průmysl

Záruční a pozáruční servis na zařízení

Pronájem Cross-flow filtru

Stroje a zařízení firmy Schneider

Barikové sudy

Procesy při výrobě vína, destilátů a šťáv:

Vinifikace moštu, jablečno-mléčná fermentace, kvašení, úprava kyselin, čiření vína, smyslové hodnocení, stabilizace vína, filtrování vína, výroba šumivého vína, testovací a laboratorní sady, odstranění pěnivosti, úprava PH