Proneco, s.r.o.

692 01 Klentnice 78

tel:       +420 515 551 300

e-mail: sekretariat@proneco.cz

   VSTUP DO E-SHOPU

Aktuality

Odstranění sirky citranem měďnatým

106031 kupzit

Navzdory pečlivému ošetření moštů, optimálnímu průběhu kvašení a čistému skladování nelze vždy zabránit vzniku sirkových chybných tónů ve víně. Jaké možnosti nabízí nově povolený citran měďnatý?

Během kvašení se většinou vznikající lehké sirovodíkové látky odpařují unikajícím kvasným plynem, nebo při stočení z kvasnic při malém kontaktu se vzduchem. Silnější a trvalé sirky se vytváří často během skladování mladých vín. Odstranění těchto nežádoucích chybných aromat, při současném zachování požadovaného aroma vína, představuje pro každého sklepmistra výzvu. Úspěšné ošetření s přípravkem chloridu stříbra (Sulfidex, Ercofid) bylo dlouhou dobu v různých zemích povoleno. Také tvrdošíjné sirky mohly být takto ošetřeny. Ve Švýcarsku bylo povoleno elektrolytické stříbření metodou Katadyn a aplikovalo se s úspěchem. Obě metody vedly pokaždé ke zvýšení obsahu stříbra ve víně a často k následnému zakalení a nežádoucím hořkým tónům.

Bylo nezbytné modré číření ke snížení obsahu stříbra. Díky zavedení jednotných metod ošetření evropských vín se použití stříbra zakázalo. Síran mědnatý byl povolen jako jediný přípravek k ošetření sirky. Lehké sirky se daly dobře odstranit; u tvrdošíjných sirek se nedosáhlo většinou požadovaného úspěchu. Pro úplné vysrážení rušivých sirných sloučenin musí být síran měďnatý přidáván do vína v nadbytku, což vede ke zvýšení obsahu mědi po ukončení ošetření. V tom spočívá riziko, že se překročí zákonná, povolená horní hranice obsahu mědi max. 1 g/l vína. To může způsobit nežádoucí zakalení a hořké tóny. Proto se doporučuje zpravidla dodatečné ošetření - modré čiření.

 

V následujícím dokumentu naleznete bližší informace:  icon Odstranění sirky citranen měďnatým (328.35 kB)
Rovněž můžete kontaktovat našeho technologa Davida Ochmana.

Vinařské potřeby a potřeby pro vinaře:

preparáty k ošetření vína, preparáty k ošetření sektů, preparáty k výrobě piva, preparátky k výrobě destilátů a výrobě ovocných šťáv. Nabízíme postřiky a hnojiva nejen do vinic a vinohradu, ale i zahrad a sadů. Vázací drátky, nůžky, kádě, kbelíky, hadice, trychtýře, kanystry, koštýře, skleničky, sirné knoty, filtrační desky, korky a záklopky, láhve, šroubové uzávěry. Substráty pro výsadbu, nářadí pro zahrádkáře a vinaře, umělohmotné nádoby (různé velikosti), přepravky na hrozny, kádě, hoboky a sudy, barikové sudy. Demižony na víno, odměrné válce a nádoby, laboratorní přístroje, kónické korky do lahví a sudů, papírové kartony a další potřeby pro vinaře.

Nosným programem firmy Proneco, s.r.o. jsou technologie pro výrobu nápojů - technologie při výrobě VÍNA, výroby SEKTŮ, výroby PIVA, výroby DESTILÁTŮ (kořalek) A OVOCNÝCH ŠŤÁV.
Základem je poradenství zkušených technologů, s nimiž můžete být při výrobě v úzkém kontaktu. Poradenství poskytujeme jak velkovýrobcům, tak i malovinařům,výrobcům piv a ovocných šťáv. Zajistíme vše, co pro výrobu potřebujete. Výrobní postupy, strojní zařízení.

 

 

 

 

Korkové zátky, syntetické uzávěry, šroubové uzávěry NOVATWIST a VINOTWIST, záklopky na láhve, termokapsle, láhve, skleničky, koštovačky, koštýře, pipety,demižony, lihoměry, cukroměry, moštoměry, popisovače na láhve a sklo, nůžky Bahco, nůžky a pákové nůžky STOCKER, dětské zboží na zahradu, konvičky, hrábě, smetáky, vázací kleště, vázací drátky, bužírka, rosiče a postřikovače, plničky lahví, filtrační desky a filtrační papíry, filtrační svíčky, kartáče na čištění demižonů a nádob, odborné knihy s vinařskou tématikou, plastové kanystry, nádoby a odměrné válce, mlýnkoodzrňovače, sudy na víno, sudy barrique.

Zahradnické potřeby:

Hnojiva, zahradnické substráty, substráty na muškáty, NPK, CERERIT, Kumulus, muškáty, hnojiva na muškáty.

 

Přírodní preparáty k výrobě vína, piva, destilátů a ovocných šťáv

Stroje a zařízení firmy Bucher-Vaslin pro vinařský průmysl

Záruční a pozáruční servis na zařízení

Pronájem Cross-flow filtru

Stroje a zařízení firmy Schneider

Barikové sudy

Procesy při výrobě vína, destilátů a šťáv:

Vinifikace moštu, jablečno-mléčná fermentace, kvašení, úprava kyselin, čiření vína, smyslové hodnocení, stabilizace vína, filtrování vína, výroba šumivého vína, testovací a laboratorní sady, odstranění pěnivosti, úprava PH